Samen

Documentaire, uitgevoerd door EtopiaBdB en geregisseerd door Juliette Stevens. Project Stichting deels via vrienden van de Amstelmeerschool.

De documentaire is afgerond en zal in september haar première in filmmuseum EYE in Amsterdam beleven.

Samen: Dagbestedingscentrum Cordaan (de Beemster) en de Amstelmeerschool

De dagbesteding voor verstandelijk gehandicapten staat onder druk. Als er wordt gesproken over dagbestedingscentra wordt er gesproken over maatschappelijke relevantie, integratie, effectiviteit, maar vooral over bezuinigingen.

Nederland telt ruim 115.000 verstandelijk gehandicapten.
“ Ze zijn lastig, wat moeten we ermee?” Is de veelal heersende gedachte in de maatschappij volgens Jolita Klepper, teammanager van dagcentrum de Beemster als ze spreekt over haar cliënten. “Laatst hoorde ik op tv een politica over de dagbesteding zeggen; “zij fröbelen maar wat”. Welzijn, daar moet je anno 2013 voor knokken. Onze cliënten staan aan de rand van de maatschappij. Willen ze betrokken worden, moeten we onszelf veranderen.”

Eigen regie, participatie en integratie zijn momenteel belangrijke pijlers in het overheidsbeleid. De documentaire zal laten zien dat er op lokaal niveau al sterk wordt ingezet op deze aspecten. De langdurige samenwerking tussen de Beemster en de Amstelmeerschool is een van deze vele tastbare projecten. Het uitlichten en verfilmen van deze samenwerking zal een treffende en effectieve manier zijn om te laten zien welke grote stappen er al zijn genomen en om te laten zien hoe “samen leven” werkt. Een vaak vergeten wereld krijgt een gezicht.

De filmset: een plek waar verstandelijk gehandicapte mensen op doordeweekse dagen doorbrengen met elkaar en allerlei activiteiten doen onder begeleiding van toegewijde medewerkers: dagbestedingcentrum de Beemster van zorginstelling de Cordaan. Om de cliënten van de Beemster meer in contact te laten komen met de wijk werken ze onder andere samen met leerlingen van groep 8 van de Amstelmeerschool aan de decorstukken voor hun eindmusical.

De opzet van deze documentaire wordt onderschreven door de commissie van aanbeveling, bestaande uit: Eberhard van der Laan (burgemeester van Amsterdam), Peter Faber (acteur), Mohammed Chaara (acteur), Chris de Wildt Propitius (voormalig wethouder van onderwijs Amsterdam Noord), Paulien van der Hoeven (ministerie van BZK), Coby van Berkum (wethouder van onderwijs Amsterdam Noord)

Regisseur Juliette Steven en producent Etopia hebben al eerder in samenwerking met de Amstelmeerschool een documentaire gemaakt genaamd Wizkids. In deze productie komt de samenwerking tussen de Beemster en de Amstelmeerschool al kort aan bod. Deze documentaire is zeer succesvol ontvangen, breed gedistribueerd en werd in maart op landelijke televisie uitgezonden.

Naast landelijke verspreiding via TV, stellen we tot doel om de verspreiding en vertoning te organiseren bij:

  • lokae politiek
  • landelijke politiek
  • alle instellingen voor verstandelijk gehandicapten
  • verwijzers/specialisten
  • onderwijsinstellingen


Heeft u interesse in Samen, wilt u deze bestellen of een recensie-exemplaar opvragen? Neemt u dan contact op met EtopiaBdB via 023-5283485 of via info@etopiabdb.nl.

De stukprijs van de DVD daalt bij afname van meer exemplaren.

  • 1-4 DVD's: 9,50 euro p.s.
  • 5-10 DVD's: 7,50 euro p.s.
  • 10-25 DVD's: 6,50 euro p.s.
  • 25+ DVD's: 6,00 euro p.s

Bij aantallen boven de 100 stuks is het mogelijk om gepersonaliseerde DVD's (met eigen label) te laten maken. Neemt u daarvoor ook contact met ons op, we bespreken graag de mogelijkheden met u.

poster samen